Uwielbiam hummus, zwłaszcza jeszcze cieplutki świeżo przygotowany. Najbardziej smakuje mi z pieczonymi lub kiszonymi warzywami oraz pajdą dobrego chleba. Przy przygotowaniu hummusu ważne jest aby zwrócić uwagę na proporcję składników, w tym wody, która w efekcie końcowym zagwarantuje nam właściwą czyli lekką i puszystą konsystencję.
Ugotowaną ciecierzycę, przekładamy do melaksera.
Następnie dodaję tahini, sok z cytryny, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, ponownie blenduję. Do tak przygotowanej masy powoli dodaję wodę, dalej miksując. Hummus miksuję do czasu uzyskania bardzo gładkiej i puszystej masy.
Jeśli używacie gotowej ciecierzycy ze słoika czy puszki, polecam Wam dolać ciepłej wody, dzięki czemu hummus również będzie ciepły. Natomiast, do świeżo ugotowanej gorącej ciecierzycy dodajcie lodowatej wody. Najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba i kiszonkami lub ze świeżymi warzywami.