Przepisy

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe dosyć często gości u nas w domu. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, uwielbiane przez dorosłych i dzieci, a zapach i smak cynamonu działa na mnie jak komfort food. Odsłona wegańska ciasta, niewiele różni się smakiem od tej klasycznej. W zależności od nastroju i ochoty dodaję różne składniki np. wiórki kokosowe, orzechy, choć dzieci najchętniej jedzą ciasto bez żadnych dodatków. Tym razem dodałam garść łuskanych nasion konopi, które po upieczeniu są niewyczuwalne w smaku, a jednak mam poczucie i odrobinę satysfakcji, że udało mi się przemycić trochę superfood dzieciom.

Ciasto marchewkowe – Składniki na ciasto:

  1. 400 gr mąki pszennej;
  2. 250ml płynnego oleju kokosowego;
  3. 250 gr brązowego cukru lub ksylitolu;
  4. 1 laska wanilii;
  5. 200 ml dowolnego mleka roślinnego;
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  7. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  8. 1 łyżeczka cynamonu;
  9. szczypta kardamonu;
  10. 1 łyżeczka mielonego imbiru;
  11. 3 średniej wielkości marchewki;
  12. 1 łyżka łuskanych nasion konopi;

Składniki na krem:

  1. 100gr orzechów nerkowca namoczonych wcześniej przez noc;
  2. 1/4 szklanki dowolnego mleka roślinnego;
  3. 2 łyżeczki syropu klonowego;
  4. 1 łyżka soku z cytryny;

Ciasto marchewkowe – Przygotowanie:

Nagrzewam piekarnik do 180C. Do miski dodaję olej, cukier, wanilię oraz mleko. W drugiej misce mieszam wszystkie suche składniki. Następnie, przesypuję suche składniki do mokrych i mieszam. Dodaję startą na tarce marchewkę i nasiona konopi. Możecie dodać orzechy, wiórki koksowe, suszone owoce, według Waszych preferencji smakowych. Smaruję blachę olejem kokosowym i wykładam papierem do pieczenia. Przelewam ciasto do blaszki i wkładam do piekarnika na środkową półkę, piekę przez 30 min. Aby upewnić się, że ciasto jest gotowe, sprawdzam czy przylega do wykałaczki. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki na krem miksuję w blenderze. Upieczone i wystudzone ciasto, przekrajam wzdłuż, górę ciasta oraz jego środek obficie smaruję wcześniej przygotowanym kremem. 

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 3

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials