Pasty

Słodko słona feta z bazylią i aromatem cytryny

Słona i kremowa feta z dodatkiem słodkiego miodu, wszystko wzbogacone aromatem cytryny oraz bazylii… Czy jest potrzebna dalsza rekomendacja? Ja już jestem przekonana 

Danie naprawdę banalne w przygotowaniu, jeśli jecie nabiał to wegańskie produkty możecie zamienić klasycznymi i też wyjdzie super!

Zdecydowanie najlepiej smakuje podana z aromatycznymi pieczonymi pomidorami, pękającymi w ustach oraz świeżą bagietką.

Składniki

  1. 200gr wegańskiej fety;
  2. 4 łyżki serka wegańskiego neutralnego w smaku ala śmietankowa philadelphia;
  3. ¼ szklanki dobrej oliwy z oliwek;
  4. 1 łyżka miodu;
  5. Pęczek bazylii;
  6. 1 ząbek czosnku;
  7. Skórka z jednej cytryny;
  8. Sól i pieprz do smaku;
  9. dwie garści pomidorów koktajlowych
  10. łyżka oliwy do pieczenia pomidorów;
  11. 1 łyżeczka czerwonego octu balsamico.

Przygotowanie
Zaczynam od umycia i sparzenia cytryny wrzątkiem. Następnie, ścieram skórkę z jednej cytryny. Przeciskam czosnek przez praskę. Wszystkie składniki wrzucam do blendera i łączę ze sobą.

Pomidory myję, umieszczam w naczyniu żaroodpornym, solę i pieprzę do smaku a następnie oblewam łyżką oliwy oraz łyżeczkę balsamico. Mieszam dokładnie składniki, tak żeby oliwa oraz przyprawy oblepiły pomidory. Piekę w 180 C przez 30 min.

Gotowe!

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 1

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials