Przepisy Desery

Sypana szarlotka

Sypana szarlotka kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama często ją piekła, a ja zawsze dojadałam do ostatniego okruszka. Uwierzcie mi, że jest naprawdę ultra łatwa w przygotowaniu. Nie trzeba nawet robić ciasta, wystarczy połączyć 4 składniki sypkie, dodać jabłka i jest niemal gotowa! Do upieczenia szarlotki, którą widzicie na zdjęciach, wykorzystałam gotowe zaprawione jabłka, dostępne w słoikach w supermarketach. Natomiast, możecie ją oczywiście zrobić ze świeżych jabłek, wystarczy je pokroić w kostkę czy talarki, podsmażyć na maśle lub oleju kokosowym, dodać odrobinę cynamonu i delikatnie skarmelizować. To co do dzieła?

Składniki:

  1. Szklanka mąki (wykorzystałam pół szklanki mąki owsianej, pół szklanki mąki pszennej);
  2. Szklanka cukru;
  3. Szklanka kaszki manny;
  4. Płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia;
  5. 1 kg- 1,5 kg jabłek lub duży litrowy słoik gotowych;
  6. 0,5- ¾ kostki masła, w wersji wegańskiej możecie wykorzystać olej kokosowy lub wegańskie masło/margarynę (masła ma być tyle, żeby przykryło wierzchnią warstwę ciasta). 

Przygotowanie:

Mieszam ze sobą w misce suche składniki. Blaszkę do pieczenia ciasta smaruję wybranym tłuszczem, następnie na dno foremki wysypuję cienką warstwę suchych składników, kolejno na warstwie suchej układam jabłka i tak naprzemiennie do wyczerpania składników. Powinniście zakończyć układankę warstwą sypką. Kolejnym krokiem jest „posypanie” ciasta na jego części wierzchniej startym na tarce masłem lub innym wybranym przez Was tłuszczem. Jeśli wykorzystujecie olej kokosowy, nie ścierajcie go na tarce, Just saying … 🙂 Przy wykorzystaniu tłuszczu wegańskiego, schłodźcie go przed włożeniem do piekarnika, tak aby konsystencja nie była lejąca. Następnie, ciasto do piekarnika na 1h, pieczemy w temperaturze 180 C i gotowe! Życzę smacznego! 

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 1

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials