Wegański chlebek bananowy

Często szukam różnych alternatyw, na zdrowe śniadanie i zdrowe przekąski do szkoły. Chlebek bananowy jest właśnie jedną z nich. Jego ogromnym plusem, jest łatwy i błyskawiczny przepis. Czas przygotowania ciasta to około 10 min, a reszta sama się robi w piekarniku. Można również przygotować wersję bezglutenową, na bazie tego samego przepisu z wykorzystaniem mieszanki mąki bezglutenowej Schar. Chlebek świetnie smakuje w połączeniu z masłem orzechowym czy powidłami.

Składniki:

  1. 3 duże banany;
  2. 75ml oleju roślinnego (ja wykorzystałam rzepakowy);
  3. 100g cukru brązowego lub kokosowego;
  4. 225 gr mąki;
  5. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  6. 3 płaskie łyżeczki zmielonego cynamonu;
  7. 1 płaska łyżeczka zmielonego kardamonu;
  8. ¼ łyżeczki zmielonego imbiru;
  9. Orzechy lub suszone owoce opcjonalnie.

Przygotowanie:

Podgrzewam piekarnik do 180 C. W międzyczasie, ugniatam widelcem trzy duże banany, najlepiej dojrzałe. Do bananów dodaję olej, cukier i mieszam. Następnie dosypuję mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz orzechy i suszone owoce. Smaruję foremkę olejem i przekładam do niej ciasto. Piekę przez 20 min. Gotowe!

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 1

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials