Ciasto dyniowe

W klimacie jesiennym przedstawiam Wam wegańskie i bezglutenowe ciasto dyniowe pod kruszonką! Jest pyszne, wilgotne i treściwe. Będzie idealne do kawy jak i na drugie śniadanie. Czy mówiłam już że jest łatwe w przygotowaniu? Dodatkowym atutem jest unoszący się zapach cynamonu i kardamonu w mieszkaniu, który tworzy obłędny klimat! ???

Składniki:

Kruszkonka;

1 Szklanka mąki migdałowej,

1/2 szklanki mąki ryżowej,

Płaska łyżeczka cynamonu, kardamonu i sproszkowanego imbiru,

Szczypta soli,

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/2 szklanki cukru kokosowego (może być zwykły),

2/3 szklanki masła migdałowego lub orzechowego,

1 szklanka orzechów włoskich.

Ciasto:

6 daktyli bez pestek,

1/3 szklanki syropu klonowego,

Szklanka puree z dyni,

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 szklanka mąki migdałowej,

1/2 szklanki mąki ryżowej,

Szczypta soli,

1/3 szklanki masła migdałowego lub masła orzechowego,

1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego. 

Przygotowanie:

  1. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni C.
  2. Wykładam blaszkę papierem do pieczenia.
  3. Mieszam wszystkie składniki na kruszonkę w robocie kuchennym lub łączę je ze sobą w tradycyjny sposób, za wyjątkiem orzechów.
  4. Rozdrabniam orzechy tak aby pozostały w nich większe kawałki i mieszam z kruszonką. Następnie przygotowaną kruszonkę odstawiam na bok. Do robota kuchennego wrzucam daktyle z kapką wody i rozdrabniam je na gładką masę. Daktyle można wcześniej namoczyć we wrzątku, aby były bardziej miękkie. Oczywiście usuwam z nich pestki przed rozdrobnieniem 🙂
  5. Do rozdrobnionych daktyli dodaję wszystkie pozostałe składniki ciasta i blenduję je przez około 1 minutę. Można skłądniki połączyć również ręcznie .
  6. 1/3 kruszonki wykładamy na dno blaszki do pieczenia, wylewamy na nią ciasto i posypujemy kruszonką, która nam pozostała. 
  7. Przykrywamy ciasto folią aluminiową, żeby kruszonka się nie spaliła i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 min. Po upływie tego czasu ściągamy folię i pozostawiamy ciasto w piekarniku na dodatkowe 15 min i gotowe! 🙂

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Średnia ocena 0

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials