Desery

Sorbetowe kwasidło aka sorbety cytrynowe

Przepis na lody jest ultra prosty, w zasadzie są potrzebne do jego wykonania tylko 3 składniki. Z proporcjami również możecie kombinować wedle Waszego uznania. My lubimy kiedy w lodach intensywnie czuć cytrynę. Przepis nie jest w pełni wegański, ale z łatwością może taki być 🙂 Wystarczy, że zamienicie miód na syrop klonowy, syrop z agawy czy tez cukier. 

Tego lata zaczęłam tworzyć lody na potęgę, niemal codziennie z dziećmi coś wymyślamy i łączymy ze sobą nowe smaki. Inwestycja w pudełka do lodów była zdecydowanie jedną z tych trafionych 🙂 Bazujemy gównie na świeżych owocach, wegańskich jogurtach, nie dodajemy cukru do lodów. To jest właśnie te moment w którym odkryłam, że jedzenie lodów jest zdrowe! 

Sorbety cytrynowe – Składniki:

  1. ¾ szklanki soku z cytryny;
  2. 1,5-2 szklanek wody;
  3. 2 czubate łyżki miodu;
  4. Dla dekoracji suszone kwiaty jadalne.

Sorbety cytrynowe – Przygotowanie;

Wyciskam sok z cytryn, następnie przecedzam przez sitko, aby oddzielić od soku miąższ i pestki. Do soku dolewam wody oraz miodu. Całość podgrzewam w rondelku. Pamiętajcie, żeby nie zagotować płynu, wtedy miód straci wszystkie swoje właściwości. Wystarczy, aby sok z wodą naprawdę delikatnie podgrzać. Mieszam wszystkie składniki i przelewam do foremek do lodów. Ewentualnie posypuję skórką ze startej cytryny lub suszonymi kwiatami jadalnymi.  Gotowe!

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 4.8 / 5. Średnia ocena 4

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials