Tiramisu bez glutenu i laktozy

Tiramisu to pyszny włoski deser obok którego nie można przejść obojętnie. Ania zaproponowała jego zdrowszą i lżejszą wersję. Z poniższych składników przygotujecie 4 szklaneczki tiramisu. 

Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu! 

BISZKOPCIKI BEZ GLUTENU I CUKRU
Składniki – BISZKOPCIKI BEZ GLUTENU I CUKRU

  1. 2 jajka
  1. 30 gramów erytrolu
  2. 50 gramów mąki bezglutenowej (w moim przypadku mix)

Przygotowanie – BISZKOPCIKI BEZ GLUTENU I CUKRU

Oddziel białka od żółtek. Ubij w misce białka z erytrolem na sztywną pianę. Dodaj do masy żółtka i wymieszaj. Do jajek dodaj mąkę, po łyżeczce, delikatnie łącząc wszystkie składniki.

Wyduś masę na blaszkę, tworząc okrągłe biszkopciki. Piecz je w piekarniku przez około 14 minut w 180 stopniach, w funkcji góra – dół. 

TIRAMISU

Składniki – TIRAMISU BEZ LAKTOZY I GLUTENU:

  1. 200 gramów twarożku chudego/półtłustego bez laktozy
  1. 7 łyżek mleka kokosowego
  2. 2 łyżki śmietany bez laktozy (można pominąć ten etap)
  3. 2 jajka
  4. 35 gramów erytrolu
  5. likier kokosowy/ amaretto – opcjonalnie
  6. espresso

Przygotowanie – TIRAMISU BEZ LAKTOZY I GLUTENU

Zblenduj serek wraz mlekiem kokosowym i śmietaną na jednolitą masę. Oddziel białka od żółtek. W jednej misce ubij białka na sztywną pianę, w drugiej utrzyj żółtka z erytrolem. Do masy z serka dodaj utarte żółtka oraz dodaj do masy ubite na sztywno białka, mieszając całość delikatnie szpatułką ( na tym etapie można również dodać likier kokosowy/ amaretto około 6 łyżek). Przygotuj espresso i zanurz w nim każdy biszkopt.

Przekładaj szklanki na zmianę biszkoptami i kremem, zaczynając od wyłożenia dna szklanek nasączonymi kawą biszkoptami.

Smacznego!

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 3.7 / 5. Średnia ocena 3

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials