Dania główne

Wegańska zupa koperkowa

Dobrze mieć z tyłu głowy smaczne, a jendocześnie proste przepisy, których wykonanie zajmie nam zaledwie kilka chwil. Takie dania bardzo ułatwiają życie. Właśnie dlatego uwielbiam zupy, są szybkie, można zrobić cały gar, tak aby wystarczyło na następny dzień, poza tym są lekkie i pożywne.  Zupa, której przepisem chciałabym się dzisiaj  z Wami podzielić, przywołuje we mnie wspomnienia z dzieciństwa, taka domowa, po której robi się ciepło i przyjemnie 🙂 Ponadto, zupa nie wymaga wielu składników, gdyż marchewkę czy ziemniaki prawie zawsze mamy w lodówce. 🙂  Takie proste dania przywołują u mnie wspomnienia z dzieciństwa. Do zupy koperkowej, świetnie będą pasowały placki z cukinii lub klasyczne ziemniaczne!

Składniki:

  1. 2 ziemniaki;
  2. 1 marchewka;
  3. 1 cebula;
  4. Koperek;
  5. 1 szklanka tłustego mleka kokosowego;
  6. 3 – 4 szklanki bulionu warzywnego;
  7. Spora łyżka oleju;
  8. Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie;

Cebulę kroję na drobną kostkę i podsmażam. Kiedy cebula się zrumieni, dodaję do garnka pokrojoną w średnią kostkę ziemniaki i marchewkę. Warzywa chwilę podsmażam, następnie zalewam bulionem, gotuję przez około 10 min. Po upływie tego czasu, dolewam mleko kokosowe i gotuję zupę przez kolejne 15-20 min, do czas aż warzywa staną się miękkie. Doprawiam solą lub pieprzem. Dosłownie na chwilę przed podaniem posypuję koperkiem. Smacznego!

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 1

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials