Przepisy

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów i czosnku

Jak już pewnie zdążyliście zauważyć zależy mi na tym aby moja rodzinka odżywiała się zdrowo. No, może nie tylko zdrowo ale również smacznie ? Część mam podzieli pewnie moje spostrzeżenie tzn. nie wszystkie ulubione dania naszych dzieci smakują również nam, jednak nie chcemy gotować kilku obiadów tzn.jednego dla dzieci, drugiego dla nas dorosłych. Weźmy za przykład makaron z masłem… kiedy myślę o czymś pysznym na kolację ta potrawa widniałaby na samym końcu mojej listy marzeń. Podobnie mam z pomidorówką, nie ze względu na jej smak, ale przejedzenie nią. Czasami mam wrażenie, że moje dzieci niedługo zaczną zmieniać się w pomidory, gdyż nic innego poza pomidorówką i sosem pomidorowym z makaronem nie chcą jeść. W związku z czym, wpadłam na pomysł podkręcenia smaku zwykłej pomidorówki tak abyśmy my rodzice również mieli ochotę się nią zajadać. Tak powstał przepis na pomidorówkę z pieczonych pomidorów malinowych oraz cherry wraz z pieczonym czosnkiem, w roli głównej! 

Zupa jest w 100% wegańska, oparta wyłącznie o roślinne pordukty.


Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów i czosnku – Składniki:


Kilka pomidorów malinowych,
Główka czosnku, 
Miseczka pomidorów cherry,
Rosół warzywny,
Łyżka koncentratu pomidorowego,
Łyżka octu balsamico,
Oliwa z oliwek,
Cukier,
Sól,
Pieprz. 


Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów i czosnku – Przygotowanie:


Pomidory wraz z czosnkiem przekrojonym w poprzek, wkładam do naczynia żaroodpornego, polewam balsamico i oliwą oraz posypuję cukrem. Tak przygotowane pomidory wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na okolo 25 min. W międzyczasie zagotowuję wywar warzywny. Możecie użyć ekologicznej kostki rosołowej z niską zawartością soli. Po upieczeniu obieram czosnek ze skórek i wrzucam wraz z pomidorami (ze skórką) do blendera, całość miksuję na gładką masę. Masę dolewam do wywaru, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego, gotuję około 10 min i gotowe! ?

Zupa świetnie smakuje z makaronem, grzankami czosnkowymi oraz serem feta czy posypana parmezanem, oczywiście wegańskim ?

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Średnia ocena 0

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials