Przepisy Desery

Bezglutenowe wegańskie muffinki bananowe

Poniżej prezentuję Tobie przepis na bezglutenowe, wegańskie muffinki bananowe. Przepis jest bardzo elastyczny, w związku z czym zamiast zamiennika jajek, który proponuję możesz dać jajko, zamiast ksylitolu możesz użyć cukier, a zamiast mleka roślinnego mleko od krowy. 

W przepisie wykorzystałam gotową mieszankę mąk bezglutenowych marki Schar, natomiast jeśli nie zależy Ci na tym, żeby babeczki były bezglutenowe, z powodzeniem możesz wykorzystać mąkę pszenną. 

Muffinki są bardzo smaczne, nie rozpadają się, są wilgotne w środku. Podczas pieczenia całe mieszkania wypełnia się cudownym aromatem bananów i wanilii. 

Składniki -Bezglutenowe wegańskie muffinki bananowe

Muffinki

  1. 2 średnie bardzo dojrzałe banany (lekko lub nawet bardzo czarne)
  2. 1 szklanka mleka roślinnego
  3. 2 szklanki mąki bezglutenowej ( ja wykorzystałam gotową mieszankę schar)
  4. 2 łyżki masła orzechowego
  5. 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  6. Zamiennik 1 jajka. Ja wykorzystałam w tym przepisie gotową mieszankę, jednak zamiast niej możesz połączyć 1 łyżkę siemienia lnianego z trzema łyżkami ciepłej wody, lub jeśli możesz / chcesz dodać jedno jajko
  7. 2/3 szklanki ksylitolu (możecie zamienić ksylitol na cukier np. brązowy)
  8. 1 łyżka dobrej jakości esencji waniliowej
  9. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  10. 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa

  1. 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  2. 1 łyżka masła orzechowego,
  3. 2 łyżki syropu klonowego
  4. 2 łyżki oleju rzepakowego
  5. Skruszone migdały do posypania

Przygotowanie – Bezglutenowe wegańskie muffinki bananowe

Nagrzewam piekarnik do 180 C, bez termoobiegu. Banany obieram ze skórki, umieszczam w misce, rozgniatam widelcem na papkę. Dodaję do nich olej, mleko, zamiennik jajka, esencję waniliową, masło orzechowe i mieszam łopatką lub trzepaczką do jajek. Do drugiej miski wsypuję suche składniki tj. mąkę, ksylitol (cukier), proszek do pieczenia, sodę, mieszam. Wymieszane sypkie składniki przesypuję do mokrych i ponownie delikatnie mieszam do ich pierwszego połączenia się. Ciasto powinno być grudkowate, zaprzestaję mieszania kiedy zniknie sypka mąka. Papilotki napełniam ciastem, w zależności od wielkości foremek, muffinek powinno wyjść około 15 sztuk. Muffinki piekę 30 min w piekarniku. Na spodzie piekarnika umieszczam żaroodporne naczynie napełnione wodą, dzięki temu babeczki będą wilgotniejsze.  

Kiedy muffinki wystygną zabieram się za przygotowanie polewy. Zaczynam od przygotowania kąpieli wodnej tzn. w rondlu zagotowuję wodę, układam na garnku miskę najlepiej taką, która nie pęknie pod wpływem temperatury. Ja wykorzystałam metalową. Umieszczam w misce czekoladę, masło orzechowe, olej i czekam aż składniki się rozpuszczą następnie, delikatnie je mieszam do czasu połączenia się składników. 

Kiedy muffinki wystygną, polewam je świeżo przygotowaną polewą i posypuję skruszonymi migdałami. 

Smacznego!

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 1

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials