Wegańskie racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami, posypane cukrem, w towarzystwie herbaty z cytryną! Słodkie śniadanie, które przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Uwielbiałam je kiedyś, a teraz kochają je moje dzieciaczki. W wersji wegańskiej smakują równie dobrze ! 

Składniki:

  1. 200 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki;
  2. 250 g mleka roślinnego;
  3. Siemie lniane lub zamiennik jajek, powinien odpowiadać ilości dwóch jajek;
  4. 50 g brązowego cukru;
  5. 50 g oleju, plus dodatkowa porcja do smażenia
  6. 30 g świeżych drożdży, pokruszonych
  7. 300 g mąki pszennej 
  8. szczypta soli

Sposób przygotowania

Ścieram na tarce jabłka. Zagotowuję wodę i dosypuję dwie łyżeczki siemienia lnianego, odstawiam do ostygnięcia. Jeśli korzystamy z gotowego zamiennika jajek, postępujemy według instrukcji na opakowaniu, tak aby zamiennik był gotowy do dodania do ciasta. 

Do miski wlewam ciepłe mleko i rozpuszczam w nim drożdże. Następnie dodaję cukier, zamiennik jajek, olej, mąkę oraz sól. Mieszam ciasto do momentu połączenia się wszystkich składników, przez około 2 min. 

Następnie dodaję do ciasta starte jabłka i mieszam, przykrywam wilgotną ścierką kuchenną i pozostawiam do wyrośnięcia przez około 20-25 min.  Ciasto nabieram łyżką i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe ! 🙂

https://we.tl/t-RJPBlZNIfT

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Średnia ocena 0

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials