Przepisy Dania główne

Mejadra czyli wegański ryż z soczewicą i smażoną cebulką


Mejadra, to starożytne danie, popularne w kuchni arabskiej. Sekret mejadry tkwi w smażonej cebuli, delikatnie słodkiej, chrupiącej i oleistej.  Danie spokojnie można zaliczyć do tych poprawiających nastrój  i zdecydowanie zaliczające się do „comfort food”. Kto oprze się chipsom z cebulki? Ja na pewni nie! Poza cebulką głównymi jej składnikami jest ryż i zielona soczewica oraz bliskowschodnie przyprawy tj.; kumin, nasiona kolendry, kurkuma, cynamon. Jednym słowem eksplozja aromatów. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, niezwykle aromatyczne i efektowne! Świetnie nadaje się do lunchboxu! Przepis zaczerpnęłam, z ksiązki Ottolenghi i Tamimi „Jerozolima”.

Mejadra czyli wegański ryż z soczewicą i smażoną cebulką – Składniki:

  1. 250g zielonej soczewicy;
  2. 4 średniej wielkości cebule;
  3. 3 łyżki mąki pszennej (można użyć kukurydzianej);
  4. Ok. 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego;
  5. 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego;
  6. 1 ½  łyżeczki nasion kolendry;
  7. 200 gr ryżu basmati;
  8. 2 łyżki oliwy;
  9. ½  łyżeczki mielonej kurkumy;
  10. 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu;
  11. 1 ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego;
  12. 1 łyżeczka cukru;
  13. Woda do zagotowania ryżu i soczewicy ok. 350 ml;
  14. Sól i pieprz do smaku;

Mejadra czyli wegański ryż z soczewicą i smażoną cebulką – Przygotowanie:

Wsyp soczewicę do niewielkiego garnka, zalej dużą ilością wody, doprowadź do wrzenia i gotuj od 12-15 min, aż soczewica będzie al dente. 

Obierz i pokrój cebulę na cienkie piórka. Ułóż na dużym płaskim talerzu, posyp mąką i jedną łyżeczką soli, następnie dobrze wszystko wymieszaj rękami. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Upewnij się, że olej jest gorący wrzucając jeden talarek cebuli. Jeśli temperatura będzie odpowiednia, możecie zacząć smażyć cebulę. Nie polecam smażenia cebuli na ciepłym oleju, będzie zbyt tłusta. Smażymy cebulę do czasu, aż nabierze złotobrązowego koloru. Usmażoną cebulę przekładamy na talerz uprzednio wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

W garnku podprażamy kmin rzymski i kolendrę. Następnie ucieramy przyprawy w moździerzu. Do tego samego garnka wsypujemy ryż, oliwę, kurkumę, ziele angielskie, cynamon, cukier, kmin rzymski, nasiona kolendry, ½ łyżeczki soli i dużo czarnego zmielonego pieprzu. Wymieszaj, aby oliwa dobrze pokryła ryż, następnie dodaj ugotowaną i wcześniej odcedzoną soczewicę, zalej 350 ml wody. Woda powinna przykryć składniki mniej więcej 1 cm nad ryżem. Zagotuj wodę, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 min, nie mieszając.

Ugotowane danie odstaw od ognia, przykryte przykrywką na około 10 min. Połowę usmażonej cebuli dodaj do dania i delikatnie wymieszaj. Drugą połowę ułóż na daniu, przed jego podaniem. Majadrę można skropić odrobiną soku z cytryny, posypać granatem i podać z jogurtem. Pycha!! 

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 3.5 / 5. Średnia ocena 2

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials