![](https://foodieessentials.pl/wp-content/uploads/2022/01/MG_8396-350x380.jpg)
![](https://foodieessentials.pl/wp-content/uploads/2022/01/MG_8396-540x380.jpg)
Kiedy mieszkałam w Sztokholmie zajadałam się tak popularnymi tam Kanellbullar, czyli szwedzkimi bułeczkami cynamonowymi. Jadłam je zawsze w towarzystwie Chai latte, jest to idealne jesienno- zimowe połączenie, które zwalczy każdą chandrę. Dzisiaj, chciałabym Wam zaproponować przepis na cynamonki, w dwóch wersjach: klasycznej oraz wersji bezjajecznej i bez nabiału. Robię je w domu naprzemiennie. Być może nie jest to danie typowo świąteczne ale u nas często gości na stole, właśnie w tym okresie. Cynamonki są również świetną alternatywą na drugie śniadanie do szkoły. Masło spokojnie można zamienić na margarynę roślinną lub olej kokosowy. No więc jak? Do dzieła!
Do ciepłego mleka dodaję drożdże, mieszam i odstawiam na 5 min. W dużej misce umieszczam wszystkie suche składniki, robię wgłębienie na środku i wlewam drożdże wraz z mlekiem, oraz dodaję roztrzepane jajka lub ich zamiennik. Całość początkowo mieszam łyżką, a następnie zaczynam wyrabiać ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Ciasto wyrabiam, do momentu aż będzie gładkie i sprężyste, czyli około 5 min. Tak przygotowane ciasto, przekładam do naczynia nasmarowanego wcześniej olejem i przykrywam wilgotną ściereczką kuchenną. Pozostawiam do wyrośnięcia, przez około 1 h, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie, wykładam ciasto na stolnicę, podsypaną wcześniej mąką i wyrabiam jeszcze przez chwilę. Dzielę ciasto na dwie części i wałkuję na wymiary około 30×30 cm. Miękkie, ale nie roztopione masło, mieszam z cukrem i cynamonem i rozsmarowuję nadzienie na rozwałkowanym cieście. Kolejno drożdżowe placki, zawijam na roladki i kroję na plasterki o szerokości 2 cm lub jeśli chcielibyście uzyskać zawijańca takiego jak na zdjęciach, roladkę kroję wzdłuż i powstałe dwie części przeplatam ze sobą. Tak uformowany warkocz, łączę ze sobą końcami. Układam bułeczki/ warkocz, na blaszce do pieczenia, z zachowaniem odstępów. Należy pamiętać, że bułki podwoją swój rozmiar. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia na około 30 min. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Wierzch bułek smaruję wodą z gotowanego siemienia lnianego, lub roztrzepanym jajkiem i piekę przez około 20 min. Ostudzone bułeczki polewam lukrem.
Przepis na lukier Zagotowuję sok z pomarańczy lub cytryny i dodaję do niego cukier puder , mieszam.