Przepisy

Szwedzkie bułeczki cynamonowe w dwóch wersjach: wegańskiej i tradycyjnej

Kiedy mieszkałam w Sztokholmie zajadałam się tak popularnymi tam Kanellbullar, czyli szwedzkimi bułeczkami cynamonowymi. Jadłam je zawsze w towarzystwie Chai latte, jest to idealne jesienno- zimowe połączenie, które zwalczy każdą chandrę. Dzisiaj, chciałabym Wam zaproponować przepis na cynamonki, w dwóch wersjach: klasycznej oraz wersji bezjajecznej i bez nabiału. Robię je w domu naprzemiennie. Być może nie jest to danie typowo świąteczne ale u nas często gości na stole, właśnie w tym okresie. Cynamonki są również świetną alternatywą na drugie śniadanie do szkoły. Masło spokojnie można zamienić  na margarynę roślinną lub olej kokosowy. No więc jak? Do dzieła! 

Szwedzkie bułeczki cynamonowe w dwóch wersjach: wegańskiej i tradycyjnej – Składniki:

Ciasto:

  • 250 ml ciepłego mleka roślinnego
  • 1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko lub zamiennik jajka 
  • 70 g miękkiego masła lub oleju np. z pestek winogron
  • do posmarowania: 1 jajko lub. woda po zagotowanym siemieniu lnianym

Nadzienie:

  • 70 g masła
  • 20 g cynamonu w proszku
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru lub ksylitolu
  • skórka starta z 1/2 cytryny lub pomarańczy

Lukier 

  • sok z 1 cytryny
  • ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

Szwedzkie bułeczki cynamonowe w dwóch wersjach: wegańskiej i tradycyjnej – Przygotowanie:


Do ciepłego mleka dodaję drożdże, mieszam i odstawiam na 5 min. W dużej misce umieszczam wszystkie suche składniki, robię wgłębienie na środku i wlewam drożdże wraz z mlekiem, oraz dodaję roztrzepane jajka lub ich zamiennik.  Całość początkowo mieszam łyżką, a następnie zaczynam wyrabiać ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Ciasto wyrabiam, do momentu aż będzie gładkie i sprężyste, czyli około 5 min. Tak przygotowane  ciasto, przekładam do naczynia nasmarowanego wcześniej olejem i przykrywam wilgotną ściereczką kuchenną. Pozostawiam do wyrośnięcia, przez około 1 h, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie, wykładam ciasto na stolnicę, podsypaną wcześniej mąką i wyrabiam jeszcze przez chwilę. Dzielę ciasto na dwie części i wałkuję na wymiary około 30×30 cm. Miękkie, ale nie roztopione masło, mieszam z cukrem i cynamonem i rozsmarowuję nadzienie na rozwałkowanym cieście. Kolejno drożdżowe placki, zawijam na roladki i kroję na plasterki o szerokości 2 cm lub jeśli chcielibyście uzyskać zawijańca takiego jak na zdjęciach, roladkę kroję wzdłuż i powstałe dwie części przeplatam ze sobą. Tak uformowany warkocz, łączę ze sobą końcami. Układam bułeczki/ warkocz, na blaszce do pieczenia, z zachowaniem odstępów. Należy pamiętać, że bułki podwoją swój rozmiar. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia na około 30 min. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Wierzch bułek smaruję wodą z gotowanego siemienia lnianego, lub roztrzepanym jajkiem i piekę przez około 20 min. Ostudzone bułeczki polewam lukrem. 
Przepis na lukier Zagotowuję sok z pomarańczy lub cytryny i dodaję do niego cukier puder , mieszam. 

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Średnia ocena 0

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials