Dania główne

Krem z groszku ze świeżą miętą

Krem z groszku uwielbiam, choć nie gości na naszym stole często, teraz sama zastanawiam się dlaczego 🙂 . Zupa o idealnie aksamitnej konsystencji, lekko słodka w smaku, z ciekawym twistem, który nadaje świeża mięta. Danie przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Zwróćcie uwagę, aby nie gotować zupy zbyt długo, ponieważ groszek straci świeżo zielony kolor. Według mnie najlepiej sprawdzi się tutaj groszek mrożony, nie używajcie groszku z puszki, danie będzie zdecydowanie mniej smaczne. 

Łapcie przepis!

Składniki:

  1. 1 opakowanie mrożonego groszku;
  2. 4 – 5 ziemniaków;
  3. 1 cebula;
  4. Łyżka ulubionego oleju (olej kokosowy, w wersji nie wegańskiej, świetnie sprawdzi się masło klarowane);
  5. 1,5l bulionu warzywnego;
  6. Garść świeżej mięty;
  7. Odrobina śmietanki lub jogurtu;
  8. Sól i pieprz do smaku. 

Przygotowanie:

Kroję cebulę na małą kostkę, następnie podsmażam chwilę na oleju. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewam bulionem warzywnym i gotuję do miękkości. Do zupy wsypuję prawie całą paczkę groszku, z której odsypuję około 0,5 szklanki i odstawiam na bok. Gotuję zupę kilka minut dłużej, do czasu kiedy warzywa będą miękkie. Dodaję miętę, blenduję zupę na gładki krem. Dosypuję resztę groszku i gotuję przez kolejne 2-3 minuty. Doprawiam do smaku i gotowe!

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Średnia ocena 0

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials