Pesto z pietruszki

Uwielbiam domowej roboty pesto, smakuje zupełnie inaczej niż to kupione w sklepie. W zasadzie mogę je wyjadać łyżką z słoiczka! Stanowi świetny dodatek do wielu wytrawnych dań: sałatek, makaronów, kaszy czy zamiast masła na kanapkę! Jednym z moich ulubionych jest pesto z pietruszki 🙂 Uwielbiam również mix bazylii i kolendry lub szpinaku z miętą! 🙂 To co, do dzieła! 🙂 Komu przepis?

Skladniki:

2 pęczki pietruszki;

2.     80 ml dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia;

3.     ½ szklanki orzechów nerkowca lub innych orzechów, które macie pod ręką;

4.     3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych;

5.     1 ząbek czosnku;

6.     Opcjonalnie kawałek papryczki chili;

7.     Sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Obieram czosnek i wrzucam wszystkie składniki do blendera miksując na wysokich obrotach. I ot cały przepis J Pesto jest gotowe J

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Średnia ocena 0

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials