Pewnie już nikomu nie trzeba mówić, że dania instant są niezdrowe. Jednak wielu po nie sięga, ze względu na wygodę, czy brak czasu⏰. Chciałabym Wam zaproponować świetną alternatywę, szybką i do tego zdrową, czyli zupkę chińską w wersji „healthy”. Potrawa jest w pełni wegańska, bezglutenowa i bez dodatku nabiału! Ponadto, dzięki kurkumie, zupa jest świetna na jakiekolwiek przeziębienia i stany zapalne, wpływa na obniżenie cholesterolu i ma działanie antyrakowe?.
1. Paczka makaronu ryżowego
2. Łyżeczka kurkumy
3. Około 1 -2 kostek bulionu warzywnego (ja używam tych ekologicznych bez dodatków sztucznych składników i o niskiej zawartości soli. Kostki często dostępne są w rossmanie czy piotrze&pawle lub można je zrobić samemu, ale o tym nie teraz )
4. Mrożonka chińska – ilość wedle uznania
5. Woda
Zalewam makaron wodą, kolejno dodaję łyżeczkę kurkumy, kostki rosołowe oraz warzywa z mieszanki chińskiej. Całość zagotowuję zgodnie z zaleceniem producenta makaronu i gotowe!
Porady:
Rozpuśćcie wcześniej kostkę rosołową w odrobinie gorącej wody, aby mieć pewność, że w zupie nie będą pływały słone kawałki.