Dania główne

Zupa krem z młodej kapusty

Uwielbiam młodą kapustę, która jest słodka i delikatna w smaku. Idealna do sałatek i surówek, ugotowania na parze czy też do zrobienia zupy kremu. Zupa krem, to taka nowoczesna wariacja kapuśniaku z młodej kapusty. Podałam krem z chrupkami z ciecierzycy oraz z prażonymi orzechami lub obsypaną koperkiem. 

Składniki:

  1. 1 średnia główka młodej kapusty;
  2. 2 duże ziemniaki;
  3. 2 l bulionu warzywnego;
  4. 1 cebula;
  5. Łyżka ulubionego oleju;
  6. Pół szklanki mleka kokosowego
  7. Do posypania koperek;
  8. Odrobina świeżego lubczyku ( opcjonalnie);
  9. Sól i pieprz do smaku.

Chrupki z ciecierzycy;

  1. Pół słoika ugotowanej ciecierzycy;
  2. Pół łyżeczki papryki wędzonej;
  3. Pół łyżeczki papryki słodkiej;
  4. Szczypta czosnku suszonego;
  5. Łyżka oleju;
  6. Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie;

Podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę na łyżce oleju. Ja wykorzystałam masło klarowane. Kiedy cebulka się zarumieni, dodaję obrane ,umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażam chwilę. Zalewam warzywa bulionem warzywnym i dodaję poszatkowaną kapustę oraz lubczyk, gotuję do czasu aż ziemniaki zupełnie zmiękną. Na 10 min przed końcem gotowania, dodaję mleko kokosowe. Zamiast mleka kokosowego, możecie dodać inne, niesłodzone mleko roślinne lub słodką śmietanę. Jeśli zdecydujecie się na klasyczną śmietanę, dodajcie ją do zupy na sam koniec gotowania. Kiedy warzywa będą miękkie, blendujemy zupę na krem. 

W międzyczasie ugotowaną ciecierzycę płuczemy i obsypujemy przyprawami oraz olejem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180C, na około 20 min, do czasu aż ciecierzyca będzie złoto brązowa.

Podajemy zupę z chrupkami z ciecierzycy, posypaną koperkiem lub orzechami. 

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 5

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials