Przepisy Dania główne

Buraczany hummus

Uwielbiam buraczany hummus, nie tylko ze względu na jego smak ale również wygląd, bo przecież jemy wszystkimi zmysłami, w tym, a może przede wszystkim oczami. Do jego przygotowania przyda się dobry blender, aby hummus uzyskał aksamitną i puszystą konsystencję. Uwielbiam jeść hummus z pieczonymi warzywami lub kiszonkami.

  1. Puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej ciecierzycy w domu;
  2. 3-4 łyżek pasty tahini;
  3. Średniej wielkości upieczony burak;
  4. Sok z cytryny do smaku;
  5. 1 ząbek czosnku;
  6. Sól i pieprz do smaku;
  7. ¼ szklanki wody.

Przygotowanie:

Ciecierzycę oraz tahini oraz buraka wrzucam do blendera. Wyciskam sok z połowy cytryny, przeciskam czosnek przez praskę i dodaję składniki do blendera. Solę i pieprzę do smaku, następnie blenduję na gładką masę. Często po zblendowaniu, hummus okazuje się zbyt gęsty, wtedy dolewamy odrobinę wody i ponownie blenduję do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Sprawdzam smak i ewentualnie dodaję więcej soli oraz soku z cytryny, według własnych preferencji. Gotowe! 🙂

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 1

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials