Śniadania

Ryżanka z sezonowymi owocami

Dzisiaj przychodzę do Was z propozycją śniadaniową, a mianowicie ryżanką na mleku roślinnym z owocami. Uwielbiam ją zjadać polaną słodkim syropem klonowym, masłem orzechowym czy też musem kokosowym. Jest pyszna, bardzo pożywna i robi się ją w ekspresowym tempie.  Lubię urozmaicać sobie śniadania sezonowymi owocami, teraz na tapecie u nas jest marakuja, możecie ją kupić w jednym ze znanych supermarketów. Jest pyszna i chyba nigdy nie będę miała jej dosyć  Poniżej podaję składniki na jedną porcję.

Ryżanka z sezonowymi owocami – Składniki:

  1. Pół szklanki błyskawicznych płatków ryżowych;
  2. 1- 1,5 szklanki mleka roślinnego;
  3. Szczypta soli;
  4. Syrop klonowy lub miód do polania ryżanki;
  5. Masło orzechowe o konsystencji półpłynnej lub mus kokosowy;
  6. Sezonowe owoce;

Ryżanka z sezonowymi owocami – Przygotowanie;

Do rondla wsypuję płatki ryżowe, zalewam je mlekiem i dodaję sól, całość doprowadzam do wrzenia. Gotuję zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu płatków ryżowych, czyli około 3-4 min. Przekładam płatki ryżowe do miseczki, obficie polewam je syropem klonowym, masłem orzechowym lub musem kokosowym, posypuję wybranymi owocami. Gotowe! Nic prostszego, prawda? 

Jeśli Wasze masło orzechowe ma zbyt gęstą konsystencję, żeby polać nim ryżankę, możecie wrzucić łyżkę masła orzechowego do czystego rondelka lub patelni, dodać kilka łyżek mleka roślinnego, podgrzać mieszając (nie gotować), wówczas będziecie mieli lejące masło orzechowe gotowe do polania. Najlepiej oblać nim śniadanie zanim wystygnie. 

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 2

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials