Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu wegańskie ciasto cytrynowe. Czyli to co lubię najbardziej! Dodatkowego smaczku ciastu dodaje słodkawy sok z cytryny, którym polewam ciasto zaraz po jego upieczeniu. Słodko – kwaśne aromatyczne i zmysłowo wilgotne! Pychota!
Nagrzewam piekarnik do 180C. Natłuszczam foremkę do ciasta, następnie wykładam ją papierem do pieczenia. Umieszczam masło pokrojone na mniejsze kawałki w plastikowej misce, następnie dodaję cukier i ubijam mikserem do powstania jednolitej puszystej masy. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sodę, mąkę migdałową, szczyptę soli i delikatnie mieszam składniki łyżką. Kolejno, dodaję mleko, sok z 1 cytryny i skórkę z cytryny. Ponownie mieszam tym razem mikserem na gładką masę.
Tak przygotowane ciasto przelewam do foremki. Piekę przez 1h. Po upływie wskazanego czasu sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ewentualnie wydłużam czas pieczenia o kolejne 10 min.
Następnie, sok pozostały z dwóch cytryn, wlewam do rondelka i podgrzewam (nie gotuję). Ściągam sok z palnika, dodaję cukier i mieszam do czasu jego rozpuszczenia. Tak przygotowanym sokiem polewam równomiernie całe jeszcze ciepłe ciasto. Czekam aż ostygnie i podaję.
Smaczego!