Desery

Drożdżówki z jagodami

Ciasto drożdżowe z mojego ostatniego przepisu na placek drożdżowy, rośnie jak szalone, czasami nie jestem w stanie go okiełznać. Wychodzi z miski każdym możliwym zakamarkiem, jest puszyste i naprawdę boskie w smaku. Tym razem na bazie tego samego przepisu, zrobiłam drożdżówki z jagodami i wyszły oczywiście drożdżówki giganty! Przepis jest super łatwy w przygotowaniu, z resztą jak większość przepisów które Wam proponuję. Aktualnie, jest sezon na jagody kamczackie, dostałam je w super markecie. Różnią się od zwykłych jagód kształtem oraz smakiem. Są lekko cierpkie w smaku i kwaśniejsze niż klasyczne leśne jagody. Na drożdżówkach smakują wyjątkowo dobrze! 

Drożdżówka z jagodami:

Ciasto drożdżowe ;

  1. 640 gr mąki pszennej;
  2. 375 ml mleka;
  3. 25 gr świeżych drożdży;
  4. Pół szklanki wybranego oleju, ja użyłam rzepakowego;
  5. Około pół szklanki cukru;
  6. Szczypta soli;
  7. Ulubione owoce do posypania ciasta.

Kruszonka:

  1. 90 gr masła lub roślinnego tłuszczu, ważne żeby był zimny;
  2. 125 gr mąki;
  3. 70gr cukru;
  4. 10 gr cukru waniliowego;
  5. Szczypta soli

Drożdżówka z jagodami – Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotowuję zaczyn, podgrzewam mleko do temp około 35 C, dodaję drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Następnie mieszam i czekam aż mieszanka zacznie się pienić i pracować. Potrwa to około 10 min.  Po upływie tego czasu, do miksera czy innego naczynia mieszającego, dodaję pozostałe składniki ciasta poza olejem. Wyrabiam około 5 min. Pod koniec mieszania dodaję olej i wyrabiam kolejne 4 minut. Dużą miskę smaruję olejem i przekładam do niej ciasto, szczelnie przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia około 1,5h – 2h. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę. W robocie kuchennym mieszam wszystkie składniki do czasu ich połączenia. Bez względu na to czy wybierzecie masło czy olej roślinny, tłuszcz powinien być zimny. W wegańskich wypiekach fajnie sprawdza się zimny olej kokosowy. Kiedy ciasto urośnie, podsypuję blat i wyrabiam je przez kolejne 4-5 min. Uważajcie z ilością mąki, jeśli dacie jej za dużo, ciasto może wyjść twarde i mniej puszyste. Po wyrobieniu, formuję z ciasta duży wałek i kroję na kilkucentymetrowe plastry, to właśnie będą nasze drożdżówki. Układam drożdżówki w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, robię małe wgłębienie na środku, aby ułożyć w nim wybrane owoce, w tym wypadku jagody kamczackie. Następnie, posypuję drożdżówki przygotowaną wcześniej kruszonką i przykrywam folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym na około 20 min. Drożdżówki powinny jeszcze trochę wyrosnąć. Wkładam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15-17 min, do czasu, aż drożdżówki się zarumienią. Gotowe! 

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 3

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials