Dodatki

Azjatyckie piklowane warzywa do banh mi

Piklowane warzywa, w stylu azjatyckim, to pyszny dodatek do banh mi, kanapek czy sałatek. Do ich zrobienia, możesz wykorzystać lekko zwiędłe warzywa, dzięki czemu, przedłużysz im żywotność. W słoiku widzicie, młodą cukinię oraz marchewkę. Równie dobrze, możecie wrzucić buraka czy inne chrupiące warzywa. Uwielbiam je, szczególnie z wege buddha bowl czyli; ryż lub makaron ryżowy, smażone tofu, tajski dressing i piklowane warzywa! Ahh rozmarzyłam się! 🙂 W wersji wegańskiej, możecie dodać wodę, zamiast sosy rybnego około 50 ml wody i 20 ml sosu sojowego. Z oczywistych względów sos będzie wówczas inaczej smakował.

Azjatyckie piklowane warzywa do banh mi – Składniki:

Warzywa:

  1. 1 marchewka;
  2. 1 mała cukinia;

Marynata:

  1. 80 ml sosu rybnego:
  2. 80 ml octu ryżowego;
  3. 70 gr cukru;
  4. 1 świeża chilli lub pół łyżeczki suszonego chilli;
  5. łyżka sosu sojowego
  6. 10 ml wody.

Azjatyckie piklowane warzywa do banh mi – Przygotowanie:

W rondlu umieszczam wszystkie składniki, podgrzewam (nie gotuję!!) cały czas mieszając do czasu rozpuszczenia się cukru. Odstawiam i czekam aż zalewa wystygnie. Marchewkę obieram, warzywa myję i kroję metodą julienne. Następnie do czystego, wyparzonego słoika wkładam warzywa, zalewam je marynatą, zamykam słoik, potrząsam nim żeby warzywa wymieszały się z marynatą. Odstawiam słoik do lodówki najlepiej na 16-24 h. Gotowe!

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 4.8 / 5. Średnia ocena 24

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials