Dodatki

Azjatyckie piklowane warzywa

Piklowane warzywa, w stylu azjatyckim, to pyszny dodatek do banh mi, kanapek czy sałatek. Do ich zrobienia, możecie wykorzystać lekko zwiędłe warzywa, dzięki czemu, przedłużycie im żywotność. W słoiku widzicie, młodą cukinię oraz marchewkę. Równie dobrze, możecie wrzucić buraka czy inne chrupiące warzywa. Uwielbiam je, szczególnie z wege buddha bowl czyli; ryż lub makaron ryżowy, smażone tofu, tajski dressing i piklowane warzywa! Ahh rozmarzyłam się! 🙂 W wersji wegańskiej, możecie dodać wodę, zamiast sosy rybnego około 50 ml wody i 20 ml sosu sojowego. Z oczywistych względów sos będzie wówczas inaczej smakował.

Składniki:

  1. 1 marchewka;
  2. 1 mała cukinia;

Marynata:

  1. 80 ml sosu rybnego:
  2. 80 ml octu ryżowego;
  3. 70 gr cukru;
  4. 1 świeża chilli lub pół łyżeczki suszonego chilli;
  5. łyżka sosu sojowego
  6. 10 ml wody.

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy wodę oraz wsypujemy cukier, zagotowujemy do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie, dodajemy pozostałe składniki marynaty i odstawiamy. Marchewkę obieramy, warzywa myjemy i kroimy metodą julienne. Następnie do czystego, wyparzonego słoika wkładamy warzywa, zalewamy je marynatą i odstawiamy najlepiej na 16-24 h. Gotowe!

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 8

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials