Syrop z cebuli

Czy Was już dopadły jesienne przeziębienia?🍂🍁 

U nas sezon uważam za otwarty, zaraz po powrocie z wakacji, kolejne przeziębienie w domu🤧. W takich sytuacjach przygotowuję miksturę starą jak świat, czyli syrop z cebuli. Zaczyna działać po kliku dniach stosowania, więc nie spodziewajcie się efektu natychmiastowego. Znajdziecie wiele różnych wersji syropu, ja oczywiście mam swoją własną 🙂

Syrop ma silne właściwości dezynfekcyjne i kojące. Jest bogaty w witaminy: A, B1, B2, C, PP. Zawiera również cynk, który wzmacnia odporność. Co ciekawe zwalcza nie tylko przeziębienia ale również choroby pęcherza i układu moczowego!

Składniki:

  1. 1 duża cebula;
  2. 6 plasterków korzenia kurkumy;
  3. 6 plasterków korzenia imbiru;
  4. Cytryna;
  5. Dwie czubate łyżki dobrej jakości miodu;
  6. Woda

Przygotowanie:

Kroję składniki na plasterki, cebulę na talarki i umieszczam w czystym wcześniej wyparzonym słoiku. Dodaję miód i  zalewam wodą w temperaturze pokojowej. Woda powinna przykryć wszystkie składniki. 
Słoik ustawiam w kuchni, często nie daleko kuchenki, gdzie jest ciut wyższa temperatura niż w pozostałej części kuchni. Po upływie 48h, odcedzam syrop przez sitko z drobnymi oczkami i przelewam do czystego słoika. Gotowe! 🙂

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Średnia ocena 0

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials