Przepisy

Wegańska chałka

Puszysta chałka posypana kruszonką, idealnie sprawdza się u nas na śniadanie. W domu uwielbiamy ją zajadać z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym. W zasadzie niczym w smaku nie różni się od tej klasycznej. Mąkę pszenną można zamienić mąką orkiszową, w zależności od Waszych preferencji. W składnikach znajdziecie również kurkumę, dodaję ją do ciasta aby uzyskać lekko żółtawy kolor, tak jak w przypadku tego klasycznego z jajkami.

Pyszna puszysta chałka 

Składniki ciasto:

  1. 500 gr mąki pszennej;
  2. 20 gr drożdży;
  3. 150 gr mleka roślinnego;
  4. 80 gr dowolnego oleju;
  5. 50 gr cukru;
  6. zamiennik jajek, odpowiednik 1 jajka (ja używam vEGGs), możecie wykorzystać również aquafabę lub wodę po gotowanym siemieniu lnianym;
  7. szczypta kurkumy;
  8. pół łyżeczki soli;
  9. mleko do posmarowania chałki.

Kruszonka:

  1. 50 gr mąki pszennej;
  2. 25 gr cukru;
  3. 5 łyżki oleju roślinnego.

Przygotowanie:

Przygotowuję rozczyn. Podgrzewam mleko, następnie do ciepłego mleka (nie gorącego), dodaję olej, drożdże cukier, kurkumę i odstawiam na kilka minut. Do rozczynu dodaję mąkę, sól i zamiennik jajek, wyrabiam do czasu aż będzie sprężyste. Następnie, przekładam ciasto do miski posypanej mąką, przykrywam wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 godz. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielę je na trzy części i formuję z nich 3 wałki, nie muszą być idealne. Łączę końcówki wałków i splatam je w warkocz. Splecioną chałkę ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 godz. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180C.  Łączę wszystkie składniki kruszonki w robocie kuchennym lub w misce. Smaruję chałkę mlekiem i posypuję kruszonką. Chałkę piekę w piekarniku przez 25-30 min, do czasu aż się zarumieni. 

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Średnia ocena 0

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials