Przepisy Desery

Wegańskie muffinki z borówkami

Super łatwy przepis na przepyszne muffiny z borówkami. Bezsprzecznie ulubione muffinki moich dzieci, świetnie sprawdzają się jako przekąska lub drugie śniadanie. Borówki możecie podmienić na inne owoce, świeże lub mrożone. W przepisie wykorzystałam mąkę pszenną oraz orkiszową w równych proporcjach. Jeśli nie macie mąki orkiszowej, wystarczy mąka pszenna czy np owsiana.

  1. 1 szklanka borówek;
  2. 160 gr mąki pszennej;
  3. 160 gr mąki orkiszowej;
  4. ¾ szklanki cukru/ ksylitolu;
  5. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  6. Szczypta soli;
  7. 1 szklanka mleka roślinnego;
  8. ¼ szklanki oleju, ja użyłam rzepakowego;
  9. Łyżka soku z cytryny;
  10. Łyżka białego octu winnego, może być jabłkowy;
  11. Ekstrakt z wanilii;

Przygotowanie;

Myjemy borówki i nagrzewamy piekarnik do 180 C.  Mieszamy suche składniki w misce, następnie łączymy ze sobą płynne składniki i dolewamy do suchych. Łączymy niedbale ciasto i dodajemy borówki, ponownie delikatnie mieszamy, tak żeby nie zgnieść borówek. Wykładamy papilotki w foremki do muffinek, wypełniamy je ciastem i pieczemy przez 25-30min, w zależności od wielkości foremek. 

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 1

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials