Czy Was już dopadły jesienne przeziębienia???
U nas sezon uważam za otwarty, zaraz po powrocie z wakacji, kolejne przeziębienie w domu?. W takich sytuacjach przygotowuję miksturę starą jak świat, czyli syrop z cebuli. Zaczyna działać po kliku dniach stosowania, więc nie spodziewajcie się efektu natychmiastowego. Znajdziecie wiele różnych wersji syropu, ja oczywiście mam swoją własną ?
Syrop ma silne właściwości dezynfekcyjne i kojące. Jest bogaty w witaminy: A, B1, B2, C, PP. Zawiera również cynk, który wzmacnia odporność. Co ciekawe zwalcza nie tylko przeziębienia ale również choroby pęcherza i układu moczowego!
Kroję składniki na plasterki, cebulę na talarki i umieszczam w czystym wcześniej wyparzonym słoiku. Dodaję miód i zalewam wodą w temperaturze pokojowej. Woda powinna przykryć wszystkie składniki.
Słoik ustawiam w kuchni, często nie daleko kuchenki, gdzie jest ciut wyższa temperatura niż w pozostałej części kuchni. Po upływie 48h, odcedzam syrop przez sitko z drobnymi oczkami i przelewam do czystego słoika. Gotowe! ?