Pasty

Pasta z kurkumy – złote mleko

Uwielbiam korzenne smaki i napoje, zwłaszcza w okresie zimy. Sięgam po złote mleko już drugą zimę. W zeszłym roku zdarzało się to sporadycznie, natomiast w tym roku piję je niemal codziennie. Złote mleko zgodnie z Ajurwedą poleca się pić wieczorem, podobno relaksuje, uspokaja oraz zwiększa naszą odporność. Sama kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, oczyszczające i przeciwnowotworowe! Ponadto, usuwa z organizmu toksyny i wzmacnia stawy. Jak sam/a widzisz wiele prozdrowotnych właściwości dla których warto po nią sięgać i wprowadzać do codziennego jadłospisu. Jednak ja sięgam po nie również ze względu na walory smakowe.

Złote mleko kojarzy mi się trochę z chai latte z którą kiedyś się nie rozstawałam. Rozgrzewający korzenny napój, ciepły kocyk, kanapa, dobra książka lub film to jedna z fajniejszych alternatyw na spędzenie zimowego wieczoru.

Składniki – Pasta z kurkumy

  1. 3 łyżki suszonej kurkumy
  2. ½ szklanki wody
  3. ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  4. ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  5. ¼ łyżeczki mielonego kardamonu 
  6. ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  7. 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła ghee

Przygotowanie – Pasta z kurkumy, Złote mleko

Pasta z kurkumy

Wszystkie składniki wrzucam do garnka, doprowadzam wodę do wrzenia. Następnie zmniejszam „ogień”, pozwalając gotować się paście mniej więcej 10 min. Następnie, pastę przekładam do wyparzonego słoika i przechowuję w lodówce około 7 dni. 

Złote mleko

Mleko podgrzewam w rondlu dodaję do niego 1 łyżeczkę pasty z kurkumy oraz odrobinę miodu lub syropu klonowego. Gotowe!

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 4

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials