Pasty

Klasyczny hummus

Uwielbiam hummus, zwłaszcza jeszcze cieplutki świeżo przygotowany. Najbardziej smakuje mi z pieczonymi lub kiszonymi warzywami oraz pajdą dobrego chleba. Przy przygotowaniu hummusu ważne jest aby zwrócić uwagę na proporcję składników, w tym wody, która w efekcie końcowym zagwarantuje nam właściwą czyli lekką i puszystą konsystencję. 

Klasyczny hummus – Składniki:

  1. Szklanka ugotowanej ciecierzycy;
  2. Pół szklanki pasty tahini;
  3. 1-2 ząbki czosnku;
  4. Łyżka kminu rzymskiego;
  5. Sól do smaku;
  6. Mniej więcej 50ml wody; 
  7. Sok z jednej małej cytryny;

Klasyczny hummus – Przygotowanie:

Ugotowaną ciecierzycę, przekładamy do melaksera. 

Następnie dodaję tahini, sok z cytryny, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, ponownie blenduję. Do tak przygotowanej masy powoli dodaję wodę, dalej miksując. Hummus miksuję do czasu uzyskania bardzo gładkiej i puszystej masy.

Jeśli używacie gotowej ciecierzycy ze słoika czy puszki, polecam Wam dolać ciepłej wody, dzięki czemu hummus również będzie ciepły. Natomiast, do świeżo ugotowanej gorącej ciecierzycy dodajcie lodowatej wody.  Najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba i kiszonkami lub ze świeżymi warzywami. 

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 6

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials