Pasty

Klasyczny hummus

Uwielbiam hummus, zwłaszcza jeszcze cieplutki świeżo przygotowany. Najbardziej smakuje mi z pieczonymi lub kiszonymi warzywami oraz pajdą dobrego chleba. Przy przygotowaniu hummusu ważne jest aby zwrócić uwagę na proporcję składników, w tym wody, która w efekcie końcowym zagwarantuje nam właściwą czyli lekką i puszystą konsystencję. 

Składniki:

  1. Szklanka ugotowanej ciecierzycy;
  2. Pół szklanki pasty tahini;
  3. 1-2 ząbki czosnku;
  4. Łyżka kminu rzymskiego;
  5. Sól do smaku;
  6. Mniej więcej 50ml wody; 
  7. Sok z jednej małej cytryny;

Przygotowanie:

Ugotowaną ciecierzycę, przekładamy do melaksera i miksujemy na pastę. Następnie dodajemy sok z cytryny, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, ponownie blendujemy. Do tak przygotowanej masy powoli dodajemy wodę, dalej miksując do czasu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. 

Jeśli używacie gotowej ciecierzycy ze słoika czy puszki, polecam Wam dolać ciepłej wody, dzięki czemu hummus również będzie ciepły. Natomiast, do świeżo ugotowanej gorącej ciecierzycy dodajcie lodowatej wody.  

Jeśli sami będziecie gotować ciecierzycę, dzień wcześniej namoczcie ją w wodzie przez całą noc. Odcedzoną ciecierzycę, wrzucam do rondla wraz z sodą oczyszczoną. Smażę na sucho około 3 min, cały czas mieszając. Po wstępnym obsmażeniu zalewam ciecierzycę wodą i gotuję do miękkości. 

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 5

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials