Słodki zapach cynamonu i kardamonu kojarzy mi z porą jesienno-zimową.
Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, więc cóż poprawi humor lepiej niż słodkości? 🙂
Na zdjęciu przedstawiam Wam wegańską drożdżówkę z brzoskwiniami, doprawionymi kardamonem i cynamonem. Pachnie u nas w domu oszałamiająco i zrobiło się bardzo przytulnie. Dlatego właśnie kocham również jesień.
1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (można użyć zwykłej mąki pszennej),
1/4 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego (można użyć zwykłego),
szczypta soli,
40 g zimnego tłuszczu roślinnego, olej kokosowy lub dobra margaryna
4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (można użyć zwykłej mąki pszennej),
8 g suchych drożdży instant,
1/4 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego (można użyć zwykłego),
szczypta soli,
1 1/2 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki oleju
łyżeczka cynamonu,
Około 8 brzoskwiń lub nektarynek,
łyżeczka kardamonu,
syrop klonowy do smaku (można użyć cukier).
Do miski lub naczynia miksującego wsypuję mąkę, cukier, drożdże, sól i ciepłe mleko roślinne. Następnie wyrabiam ciasto przez około 3 minuty. Kolejno wlewam do ciasta olej i ponownie wyrabiam je przez mniej więcej 3 minuty. Z ciasta formuję kulkę, odstawiam je do miski nasmarowanej tłuszczem, przykrywam ręcznikiem kuchennym lub folią i ponownie odstawiam na co najmniej 1 h.
Kroję w kostkę owoce, następnie na patelni podsmażam je na oleju kokosowym, dosypuję cynamon i kardamon, podsmażam chwilę i odstawiam do przestygnięcia.
Składniki na kruszonkę mieszam w robocie kuchennym lub łączę je siekając na desce do krojenia.
Przekładamy ciasto z miski do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 30 min przykryte ręcznikiem kuchennym lub folią. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Po upływie 30 min, wykładamy na ciasto owoce i przykrywamy je kruszonką. Ciasto pieczemy około 30 min. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy już jest gotowe 🙂