Krem z groszku uwielbiam, choć nie gości na naszym stole często, teraz sama zastanawiam się dlaczego 🙂 . Zupa o idealnie aksamitnej konsystencji, lekko słodka w smaku, z ciekawym twistem, który nadaje świeża mięta. Danie przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Zwróćcie uwagę, aby nie gotować zupy zbyt długo, ponieważ groszek straci świeżo zielony kolor. Według mnie najlepiej sprawdzi się tutaj groszek mrożony, nie używajcie groszku z puszki, danie będzie zdecydowanie mniej smaczne.
Łapcie przepis!
Kroję cebulę na małą kostkę, następnie podsmażam chwilę na oleju. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewam bulionem warzywnym i gotuję do miękkości. Do zupy wsypuję prawie całą paczkę groszku, z której odsypuję około 0,5 szklanki i odstawiam na bok. Gotuję zupę kilka minut dłużej, do czasu kiedy warzywa będą miękkie. Dodaję miętę, blenduję zupę na gładki krem. Dosypuję resztę groszku i gotuję przez kolejne 2-3 minuty. Doprawiam do smaku i gotowe!