Przepisy

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami z kruszonką

Słodki zapach cynamonu i kardamonu kojarzy mi z porą jesienno-zimową.

Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, więc cóż poprawi humor lepiej niż słodkości? 🙂

Na zdjęciu przedstawiam Wam wegańską drożdżówkę z brzoskwiniami, doprawionymi kardamonem i cynamonem. Pachnie u nas w domu oszałamiająco i zrobiło się bardzo przytulnie. Dlatego właśnie kocham również jesień.

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami z kruszonką

Składniki na kruszonkę:


1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (można użyć zwykłej mąki pszennej),
1/4 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego (można użyć zwykłego),
szczypta soli,
40 g zimnego tłuszczu roślinnego, olej kokosowy lub dobra margaryna

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (można użyć zwykłej mąki pszennej),
8 g suchych drożdży instant,
1/4 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego (można użyć zwykłego),

szczypta soli,

1 1/2 szklanki mleka roślinnego

1/2 szklanki oleju

łyżeczka cynamonu, 

Około 8 brzoskwiń lub nektarynek, 

łyżeczka kardamonu, 

syrop klonowy do smaku (można użyć cukier).

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami z kruszonką – Przygotowanie:

Ciasto:

Do miski lub naczynia miksującego wsypuję mąkę, cukier, drożdże, sól i ciepłe mleko roślinne. Następnie wyrabiam ciasto przez około 3 minuty. Kolejno wlewam do ciasta olej i ponownie wyrabiam je przez mniej więcej 3 minuty.  Z ciasta formuję kulkę, odstawiam je do miski nasmarowanej tłuszczem, przykrywam ręcznikiem kuchennym lub folią i ponownie odstawiam na co najmniej 1 h. 

Kroję w kostkę owoce, następnie na patelni podsmażam je na oleju kokosowym, dosypuję cynamon i kardamon, podsmażam chwilę i odstawiam do przestygnięcia. 

Kruszonka;

Składniki na kruszonkę mieszam w robocie kuchennym lub łączę je siekając  na desce do krojenia. 

Przekładamy ciasto z miski do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 30 min przykryte ręcznikiem kuchennym lub folią. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 

Po upływie 30 min, wykładamy na ciasto owoce i przykrywamy je kruszonką.  Ciasto pieczemy około 30 min. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy już jest gotowe 🙂

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Średnia ocena 0

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials