Chleb bezglutenowy na drożdżach

Puszysty jak chmurka, mięciutki i błogo przepyszny. Połowa została zjedzona odrazu, jeszcze nie zdążył wystygnąć. Super łatwy w przygotowaniu i nie może się nie udać 🙂 

Pierwsza próba zrobienia chleba na własnym zakwasie, niestety nie udana. W związku z czym powróciłam do starego dobrego przepisu. Wydawać by się mogło że upieczenie własnego chleba to coś skomplikowanego i trudnego. Nie w przypadku tego przepisu 🙂 Zaitneresowni łapka do góry chętnie podzielę się przepisem. 

Składniki:

  1. 500gr gotowej mieszanki mąki do upieczenia bezglutenowego chleba;
  2. 10gr suszonych lub świeżych drożdży;
  3. 400ml niesłodzonego mleka roślinnego;
  4. 20gr oleju rzepakowego;
  5. Duża szczypta soli.

Przygotowanie:

Wsypuję do miski mąkę wraz z suszonymi drożdżami i mieszam. Jeśli używam świeżych drożdży wcześniej rozpuszczam je w ciepłym mleku roślinnym. Dodaję resztę składników i mieszam. Następnie wyrabiam ciasto około 5 min, w robocie kuchennym lub 10 min ręcznie. Z ciasta formuję kulę, wkładam do wybranej foremki do pieczenia chleba, wcześniej wyłożonej papierem, przykrywam ręcznikiem kuchennym i pozostawiam do wyrośnięcia przez 1h. 

W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180C. Kiedy ciasto wyrośnie, umieszczam na dnie pustą foremkę wypełnioną wodą, umieszczam chleb w środkowej części piekarnika i piekę około 60 min. Po upieczeniu chleb wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia. 

Dzięki foremce z wodą chleb będzie miał chrupiącą skórkę. Do ciasta możecie dodać swoje ulubione dodatki np. suszone pomidory, orzechy czy moją ulubioną podsmażoną cebulkę.

Enjoy! J

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Średnia ocena 0

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials