Owsianka to świetna alternatywa dla gotowych czekoladowych płatków śniadaniowych, które dzieci tak uwielbiają! Owsianka jest bogata w białko, aminokwasy, witaminy B1, B6 , oraz witaminy E stanowiąca silny przeciwutleniacz. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące m.in. zły nastrój. Poprawia pamięć koncentrację, ułatwia przyswajanie wiedzy.
Czas przygotowania 5min.
Bezglutenowe płatki owsiane,
Mleko roślinne,
Dwie łyżeczki zdrowej nutelli,
Opcjonalnie syrop klonowy oraz dowolnie wybrane orzechy,
Sezonowe owoce.
Płatki zalewam mlekiem ( ilość składników w zależności od oczekiwanej ilości porcji. Ważne by dolać tyle mleka aby minimalnie pokryło płatki. Jeśli nalejecie za dużo mleka, płatki będą wodniste i jest duża szansa że się rozgotują). Dodaję dwie łyżki zdrowej nutelli (jedna łyżeczka na porcję), zagotowuję i gotowe. Po nałożeniu na talerz dekoruję wybranymi owocami i orzechami.