

Orzechowa owsianka na zimno, idealna na gorące dni! Super szybka w przygotowaniu ⏰ Potrzebujecie dosłownie 5 min! Ja zrobiłam ją dzień wcześniej. Danie jest wegańskie, bezglutenowe i 100% roślinne.
Owsianka ( ja użyłam tej bezglutenowej)✔️
Nasiona konopi (nadają pyszny kremowy smak)✔️
Dowolne mleko roślinne✔️
Łyżeczka syropu klonowego✔️
Łyżeczka masła orzechowego✔️ Owoce ✔️ —
Nic prostszego, wrzucamy wszystkie składniki do szklanki/miseczki, zalewamy mlekiem i mieszamy. Całość pozostawiamy na noc w lodówce.
Śniadanko jest sycące i m.in. dzięki nasionom konopii zawiera kwasy omega-3 , omega-6, omega-9 więcej niż np. orzechy czy len. Ponadto, zawierają najwiecej pełnowartościowego łatwo przyswajalnego białka roślinnego, co oznacza że z powodzeniem mogą zastąpić białko zwierzęce w diecie!