Przepisy

Tabbouleh – izraelska sałatka

Od jutra wakacje się kończą, co niestety oznacza powrót do naszych codziennych obowiązków i szkolno- przedszkolnej rutyny dzieci. Dzisiaj na kolację mamy pochwałę lata, czyli sałatka inspirowana Izraelem, orzeźwiająca, przepełniona słońcem i radością lata. Uwielbiam takie proste, aromatyczne dania. Sałatka świetnie się sprawdzi jako danie samo w sobie, jak i jako dodatek do dania głównego. Jest 100% wegańska a co za tym idzie oparta na roślinnych składnikach. Czyli to co tygryski lubią najbardziej 🙂 

Tabbouleh – Składniki:

Sałata (ja wybrałam młodą rzymską sałatę),

Pomidory koktajlowe,

Ogórek ,

Duża garść mięty,

Duża garść pietruszki,

Granat,

Kmin rzymski,

Nasiona Kolendry,

Cytryna ,

Oliwa z oliwek,

Sól,

Pieprz.

Tabbouleh – Przygotowanie:

Podprażam na patelni nasiona kminu i kolendry. Następnie w młynku lub moździerzu ucieram przyprawy na proszek. Usuwam pestki z ogórka, kolejno kroję wszystkie warzywa według uznania. 

Dressing: 

Mieszam sok z cytryny z oliwą w proporcji 1:3. (1: cytryna, 3 oliwa), dosypuję utarte przyprawy i doprawiam solą i pieprzem. Polewam sałatkę dressingiem i posypuję owocami granatu. 

Sałatka będzie wyśmienicie smakowała z hummusem oraz upieczoną pajdą chleba. 

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Średnia ocena 0

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials