Ciasto marchewkowe dosyć często gości u nas w domu. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, uwielbiane przez dorosłych i dzieci, a zapach i smak cynamonu działa na mnie jak komfort food. Odsłona wegańska ciasta, niewiele różni się smakiem od tej klasycznej. W zależności od nastroju i ochoty dodaję różne składniki np. wiórki kokosowe, orzechy, choć dzieci najchętniej jedzą ciasto bez żadnych dodatków. Tym razem dodałam garść łuskanych nasion konopi, które po upieczeniu są niewyczuwalne w smaku, a jednak mam poczucie i odrobinę satysfakcji, że udało mi się przemycić trochę superfood dzieciom.
Nagrzewam piekarnik do 180C. Do miski dodaję olej, cukier, wanilię oraz mleko. W drugiej misce mieszam wszystkie suche składniki. Następnie, przesypuję suche składniki do mokrych i mieszam. Dodaję startą na tarce marchewkę i nasiona konopi. Możecie dodać orzechy, wiórki koksowe, suszone owoce, według Waszych preferencji smakowych. Smaruję blachę olejem kokosowym i wykładam papierem do pieczenia. Przelewam ciasto do blaszki i wkładam do piekarnika na środkową półkę, piekę przez 30 min. Aby upewnić się, że ciasto jest gotowe, sprawdzam czy przylega do wykałaczki. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki na krem miksuję w blenderze. Upieczone i wystudzone ciasto, przekrajam wzdłuż, górę ciasta oraz jego środek obficie smaruję wcześniej przygotowanym kremem.