Racuchy z jabłkami, posypane cukrem, w towarzystwie herbaty z cytryną! Słodkie śniadanie, które przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Uwielbiałam je kiedyś, a teraz kochają je moje dzieciaczki. W wersji wegańskiej smakują równie dobrze !
Ścieram na tarce jabłka. Zagotowuję wodę i dosypuję dwie łyżeczki siemienia lnianego, odstawiam do ostygnięcia. Jeśli korzystamy z gotowego zamiennika jajek, postępujemy według instrukcji na opakowaniu, tak aby zamiennik był gotowy do dodania do ciasta.
Do miski wlewam ciepłe mleko i rozpuszczam w nim drożdże. Następnie dodaję cukier, zamiennik jajek, olej, mąkę oraz sól. Mieszam ciasto do momentu połączenia się wszystkich składników, przez około 2 min.
Następnie dodaję do ciasta starte jabłka i mieszam, przykrywam wilgotną ścierką kuchenną i pozostawiam do wyrośnięcia przez około 20-25 min. Ciasto nabieram łyżką i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe ! 🙂