Korzenny dżem malinowy w wersji wegańskiej

Robienie swoich własnych przetworów może się wydawać trudne, czasochłonne, zbędne i ogólnie bez sensu. Tym przepisem chciałabym Wam pokazać, że nie ma nic prostszego, aniżeli przygotowanie własnego dżemu, w dosłownie 15 min. Warto od czasu do czasu się na to zdecydować, ponieważ wtedy dokładnie wiemy co jemy! Staram się ograniczyć cukier w diecie moich dzieci, co przychodzi mi z ogromnym trudem. Stąd pomysł na dżem i tak małymi kroczkami czuję, że robię coś dobrego dla nich J Dżem jest w wersji wegańskiej, bez użycia żelatyny. Jako zamiennik wykorzystałam Guma Guar. 

Składniki:

  1. opakowanie mrożonych malin (mogą być inne owoce, to Wy decydujecie);
  2. Szczypta kardamonu;
  3. Szczypta cynamonu;
  4. Ksylitol;
  5. Esencja waniliowa;
  6. Szczypta Guma Guar.

Przygotowanie:

Wrzucam do rondelka zamrożone maliny i je podgrzewam. W międzyczasie doprawiam dżem  według uznania szczyptą: cynamonu, szczyptą kardamonu, esencją waniliową oraz ksylitolem. Uważajcie, żeby nie dodać zbyt dużej ilości przypraw, dżem może wyjść za korzenny. Oczywiście wszystko wedle własnego uznania i smaku. Gotuję wszystkie składniki razem przez niecałe 10 min, następnie dodaję dosłownie szczyptę Guma Guar, gotuję jeszcze  chwilę dłużej  (około minuty) i gotowe! Dżem cudownie smakuje jeszcze ciepły na świeżej bułeczce! 

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 1

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials