Zupy

Zupa szczawiowa

Uwielbiam nowalijki i może zabrzmi to dziwnie, ale wiosną, na straganie czuję się jak dziecko, w sklepie z cukierkami! Kocham się tam wybierać po sezonowe warzywa i owoce. Dzisiaj, chciałabym Wam zaproponować, przepis na zupę szczawiową. Moje totalne wspomnienie z dzieciństwa, uwielbiane do dziś. Jeśli przygotowujecie zupę w wersji wegańskiej, pamiętajcie, aby dodać do niej niesłodzonego mleka. Ja, do jej zrobienia użyłam mleka kokosowego w puszce, bo takie akurat miałam, aczkolwiek, niesłodzone mleko migdałowe czy sojowe sprawdzi się równie dobrze, o pełnotłustej śmietance, nawet nie wspomnę 🙂 Ja niestety, nie mogę z niej korzystać.

Składniki:

  1. 2 pęczki szczawiu;
  2. 1 pęczek włoszczyzny;
  3. 3 suszone grzyby;
  4. 2 ziemniaki średniej wielkości (opcjonalnie);
  5. Świeży lubczyk (jeśli dostaniecie);
  6. Łyżka ulubionego oleju;
  7. Mleko roślinne niesłodzone lub śmietanka;
  8. Łyżka mąki kukurydzianej;
  9. Liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego;
  10. Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Podsmażam na oleju, wcześniej umytą i pokrojoną włoszczyznę, tak żeby odrobinę zbrązowiała. Następnie, zalewam ją wodą około 1,5 lita, dodaję 1 łyżeczkę soli, pieprz, liść laurowy, ziele oraz lubczyk, grzyby suszone. Całość gotuję na wolnym ogniu około 30-40min. Przecedzam bulion, marchewkę i włoszczyznę, na którą macie ochotę i kroję ją w kostkę, Jeśli chcecie aby zupa była bardziej treściwa, możecie na tym etapie dodać do czystego bulionu pokrojone w kostkę, ziemniaki. Kiedy zmiękną, dodajcie ugotowaną włoszczyznę oraz pokrojony szczaw i mleko roślinne dobrze lub śmietanę dobrze wymieszaną z mąką. Wszystko gotujecie przez kolejne 10 min i gotowe. Na koniec, zupę można zblendować na krem. Jeśli serwuję ją dzieciakom, właśnie tak robię 🙂 Jest równie pyszna.

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 1

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials