Kto ma ochotę na wegańskie brownie, którego głównym składnikiem są bataty? Obiecuję Wam, że ciasto smakuje jak niewegańskie! Jest cudownie pyszne i nie czuć różnicy w porównaniu z klasycznym brownie!
Łapcie przepis!
400 gr batatów (dwa średniej wielkości bataty),
140g ciemnej czekolady,
80 gr oleju kokosowego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
100 gr mąki owsianej bezglutenowej (można użyć mąki pszennej),
160 gr cukru,
Szczypta soli.
Gotujemy na parze obrane i pokrojone bataty, następnie miksujemy je na gładką masę. W międzyczasie gdy gotujemy bataty, przygotowujemy kąpiel wodną aby rozpuścić w niej czekoladę wraz z olejem kokosowym. Kiedy czekolada i olej są już rozpuszczone a bataty, mają postać gładkiej masy, łączymy je ze sobą. Do tak powstałej masy wsypujemy pozostałe składniki. Tak, to takie proste! Następnie, wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180C, czas pieczenia to 35 min. Voila!