Uwielbiam domowej roboty pesto, smakuje zupełnie inaczej niż to kupione w sklepie. W zasadzie mogę je wyjadać łyżką z słoiczka! Stanowi świetny dodatek do wielu wytrawnych dań: sałatek, makaronów, kaszy czy zamiast masła na kanapkę! Jednym z moich ulubionych jest pesto z pietruszki 🙂 Uwielbiam również mix bazylii i kolendry lub szpinaku z miętą! 🙂 To co, do dzieła! 🙂 Komu przepis?
2 pęczki pietruszki;
2. 80 ml dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia;
3. ½ szklanki orzechów nerkowca lub innych orzechów, które macie pod ręką;
4. 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych;
5. 1 ząbek czosnku;
6. Opcjonalnie kawałek papryczki chili;
7. Sól, pieprz do smaku.
Obieram czosnek i wrzucam wszystkie składniki do blendera miksując na wysokich obrotach. I ot cały przepis J Pesto jest gotowe J