Od jutra wakacje się kończą, co niestety oznacza powrót do naszych codziennych obowiązków i szkolno- przedszkolnej rutyny dzieci. Dzisiaj na kolację mamy pochwałę lata, czyli sałatka inspirowana Izraelem, orzeźwiająca, przepełniona słońcem i radością lata. Uwielbiam takie proste, aromatyczne dania. Sałatka świetnie się sprawdzi jako danie samo w sobie, jak i jako dodatek do dania głównego. Jest 100% wegańska a co za tym idzie oparta na roślinnych składnikach. Czyli to co tygryski lubią najbardziej 🙂
Sałata (ja wybrałam młodą rzymską sałatę),
Pomidory koktajlowe,
Ogórek ,
Duża garść mięty,
Duża garść pietruszki,
Granat,
Kmin rzymski,
Nasiona Kolendry,
Cytryna ,
Oliwa z oliwek,
Sól,
Pieprz.
Podprażam na patelni nasiona kminu i kolendry. Następnie w młynku lub moździerzu ucieram przyprawy na proszek. Usuwam pestki z ogórka, kolejno kroję wszystkie warzywa według uznania.
Mieszam sok z cytryny z oliwą w proporcji 1:3. (1: cytryna, 3 oliwa), dosypuję utarte przyprawy i doprawiam solą i pieprzem. Polewam sałatkę dressingiem i posypuję owocami granatu.
Sałatka będzie wyśmienicie smakowała z hummusem oraz upieczoną pajdą chleba.