Przepisy Dania główne

Cytrynowe risotto z pieczonym łososiem

risotto łosoś ryż cytrynowe roślinne przepisy

Risotto cytrynowe z łososiem 

Składniki:

Łosoś

  1. Filet z łososia porcja dla 3 osób

2. Pieprz cytrynowy

3. Odrobina roztopionego masła ghee lub ulubionego oleju

4. Sól i czarny pieprz do smkau

Risotto

  1. 1 łyżka masła ghee 

2. 1 litr bulionu

3. 1/3 szklanki białego wytrwanego lun półwytrawnego wina

4. ¾ szklanki ryżu do risotto

5. 2 ząbki czosnku

6. 1 cebula

7. Skórka z jednej cytryny

8. ½ szklnaki mrożonego groszku

9. Zielenina do posypania i ew. parmezan zwykły lub wegański

Przygotowanie

Nastawiam piekarnik na 180C z termoobiegiem, kroję łososia na kawałki, nacieram odrobiną oleju, posypuję solą, czarnym pieprzem i solidną ilością pieprzu cytrynowego, następnie wkładam łososia do piekarnika na 15- 20 min, w zależności od wielkości ryby, być może czas pieczenia będziecie musieli odrobinę wydłużyć. 

Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam ją na maśle ghee. Kiedy cebula się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek a po chwili dosypuję ryż. Mieszam, pozwalając, aby tłuszcz otulił ryż. Następnie dolewam wino, zwiększam ogień i czekam aż odparuje, pozostawiając na patelni swój aromat. Czas na bulion. Dolewam po jednej chochli bulionu do ryżu, do czasu aż zostanie niemal całkowicie wchłonięty przez ryż, powtarzam tę czynność do momentu aż ryż będzie al dente. Kiedy zobaczycie, risotto „dochodzi”, przed dodaniem ostatniej chochli bulionu dosypuję groszek oraz startą skórkę z cytryny i sporą szczyptę pieprzu cytrynowego. Zalewam risotto bulionem powoli mieszam i gotowe. 

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Średnia ocena 0

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials