Wielkanoc

Pasta (bez) jajeczna – wegańskie gotowane jaja !

Kluczem do zrobienia tej pasty jest jej konsystencja, kolor, no i oczywiście smak, charakterystyczny dla gotowanych jajek. Mimo, że pasta nie zawiera ani odrobiny jajek, smakuje i pachnie dokładnie jak te ugotowane na twardo, a to wszystko dzięki czarnej soli – kala namak. Czarna sól, jest generalnie mniej słona niż sól zwykła, więc kiedy będziecie doprawiać pastę, zwróćcie na to uwagę. Konsystencję jajeczną zapewni nam tofu, o średnio miękkiej konsystencji. Kolejnym ważnych składnikiem pasty jest sproszkowana kurkuma, która nada jej jajeczny kolor.  W poniższym przepisie, proponuję abyście zrobili majonez z orzechów nerkowca. Natomiast, możecie również wykorzystać majonez zrobiony z aquafaby czy kupny w sklepie. A więc do dzieła! 🙂

Składniki:

  1. 1 opakowanie tofu;
  2. Szczypta kurkumy;
  3. Kubek namoczonych przez noc orzechów nerkowca;
  4. 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych;
  5. 1 łyżeczka soku z cytryny;
  6. 2 łyżeczki musztardy;
  7. 1 łyżeczka octu jabłkowego;
  8. Drobno pokrojony szczypiorek do smaku;
  9. Posiekany koperek do smaku;
  10. 1-2 łyżeczek soli kala namak (sól dodawajcie powoli, jej ilość zależy od Waszych preferencji smakowych);
  11. ¼ szklanki wody niegazowanej;
  12. Szczypta kurkumy;
  13. Pieprz do smaku.

Przygotowanie:Rozpakowuję tofu i odstawiam na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar płynu.  W międzyczasie zabieram się za zrobienie majonezu z orzechów nerkowca. Do blendera wrzucam wszystkie składniki poza tofu i ziołami, blenduję je do czasu uzyskania kremowej konsystencji. Następnie ugniatam tofu widelcem na małe kawałki lub pulsacyjnie rozdrabniam, w robocie kuchennym. Uważajcie, żeby nie zmiksować tofu na papkę, wtedy nie uzyskacie pożądanej konsystencji pasty. Łączę ze sobą majonez z tofu, mieszam i sprawdzam czy pasta jest wystarczająco doprawiona. Gotowe! Smacznego Wam życzę!

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 2

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials