Przepis na wegański omlet wydaje się być nie lada wyzwaniem. Jak zastąpić nie tylko smak jajek ale również ich cudownie miękką konsystencję. Przygotowałam dla Was przepis który świetnie się sprawdza i pysznie smakuje.
Ważnym elementem tego dania jest czarna sól (kala namak), która swoim smakiem i zapachem do złudzenia przypomina gotowane jajka. Jest świetną alternatywą dla tych którzy nie mogą lub nie chcą jej jeść.
Warto do ciasta wrzucić świeże zioła np. bazylię lub kolendrę i cebulkę. Dodają przepysznego aromatu i świetnie się komponują w tym daniu.
Omlet zjedzony na ciepło swoim smakiem i strukturą rzeczywiście jego klasyczną wersję. Po wystygnięciu może się stać suchy i gumowaty.
Konsystencja ciasta przed wrzuceniem do niego tofu powinna przypominać to do naleśników, lekko lejące się.
Czas przygotowania dania to 15 min.
Składniki na jedną porcję
Do miski wsypuję mąkę z ciecierzycy, sól, pieprz, proszek do pieczenia i łączę ze sobą wszystkie suche składniki trzepaczką. Następnie dodaję wodę, na początku ¼ szklanki, jeśli ciasto będzie za gęste dodaję trochę więcej wody. Ciasto powinno przypominać swoją konsystencją ciasto do naleśników. Tofu rozgniatam w dłoniach, tak żeby miało lekko poszarpaną konsystencję. Dodaję do ciasta i mieszam.
Awokado przekrajam na pół, pozbywam się pestki, wyciągam łyżką ze skórki i przekładam do miski. Cebulę kroję na bardzo drobną kostkę, to samo robię z chili i kolendrą. Dodaję składniki do awokado, solę i pieprzę do smaku. Warzywa polewam sokiem z cytryny i ugniatam widelcem do czasu aż powstanie grudkowata pasta.
Liście ulubionej sałaty układam na talerzu, skrapiam sokiem z cytryny, polewam dobrej jakości oliwą z oliwek, solę i pieprzę.
Na rozgrzaną patelnię wlewam olej a następnie wcześniej przygotowane ciasto. Smażę na wolnym ogniu do czasu aż część płynna zacznie zastygać. Obracam omlet łopatką i smażę kolejne 30sek-1min. Po przewróceniu omletu na drugą stronę nie smażcie go zbyt długo, stanie się wówczas suchy. Po ściągniecie omletu z patelni układam go na talerzu, obok układam sałatę i guacamole!
Smacznego!