Przepisy Dania główne

Wegański grzybowy strogonoff

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem, na łatwy i szybki w przygotowaniu grzybowy strogonoff. Uwielbiam takie przepisy, które zaoszczędzają czas w kuchni a jednocześnie są smaczne. Do jego przygotowania potrzebujecie zaledwie kilka składników. Strogonoff można zaserwować z ziemniaczanym puree i surówką lub z makaronem, kaszą czy ryżem. Ze wszytkami dodatkami smakuje równie dobrze 🙂 Myślę, że idealnie pasuje do szarej i mokrej pogody za oknem, której aktualnie doświadczamy. Warto dodać do sosu odrobinę soku z cytryny i skórkę cytrynową, która sprawi że sos stanie się lżejszy w smaku, wydaje się banalne, ale uwierzcie naprawdę zmienia smak potrawy.

Wegański grzybowy strogonoff – Składniki:

  1. 2 garści pieczarek;
  2. 1 garść suszonych leśnych grzybów;
  3. cebula;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. szczypta tymianeku;
  6. szczypta papryki wędzonej;
  7. czubata łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie);
  8. puszka mleka kokosowego;
  9. odrobinę soku z cytryna i skórki cytrynowej
  10. łyżeczka mąki kukurydzianej;
  11. olej do smażenia;
  12. sólo i pieprz do smaku.

Wegański grzybowy strogonoff – Przygotowanie:

Podsmażam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, na oleju, na złoty kolor. Następnie dodaję pieczarki i czosnek, podsmażam mieszając przez mniej więcej 3 minuty. W międzyczasie zalewam suszone grzyby wrzątkiem, odstawiam na chwilę. Kiedy grzyby zrobią się miękkie, kroję je na mniejsze części, a wodę z namoczonych grzybów wraz z grzybami, wlewam do garnka z pozostałymi składnikami. Pozwalam wodzie wyparować, następnie dodaję mąkę, mieszam i zalewam mlekiem kokosowym, dodaję przyprawy i płatki drożdżowe, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową i gotuję na wolnym ogniu przez około 10-15 min. Gotowe!

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Średnia ocena 0

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials