Tiramisu to pyszny włoski deser obok którego nie można przejść obojętnie. Ania zaproponowała jego zdrowszą i lżejszą wersję. Z poniższych składników przygotujecie 4 szklaneczki tiramisu.
Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!
BISZKOPCIKI BEZ GLUTENU I CUKRU
Składniki – BISZKOPCIKI BEZ GLUTENU I CUKRU
Przygotowanie – BISZKOPCIKI BEZ GLUTENU I CUKRU
Oddziel białka od żółtek. Ubij w misce białka z erytrolem na sztywną pianę. Dodaj do masy żółtka i wymieszaj. Do jajek dodaj mąkę, po łyżeczce, delikatnie łącząc wszystkie składniki.
Wyduś masę na blaszkę, tworząc okrągłe biszkopciki. Piecz je w piekarniku przez około 14 minut w 180 stopniach, w funkcji góra – dół.
TIRAMISU
Składniki – TIRAMISU BEZ LAKTOZY I GLUTENU:
Przygotowanie – TIRAMISU BEZ LAKTOZY I GLUTENU
Zblenduj serek wraz mlekiem kokosowym i śmietaną na jednolitą masę. Oddziel białka od żółtek. W jednej misce ubij białka na sztywną pianę, w drugiej utrzyj żółtka z erytrolem. Do masy z serka dodaj utarte żółtka oraz dodaj do masy ubite na sztywno białka, mieszając całość delikatnie szpatułką ( na tym etapie można również dodać likier kokosowy/ amaretto około 6 łyżek). Przygotuj espresso i zanurz w nim każdy biszkopt.
Przekładaj szklanki na zmianę biszkoptami i kremem, zaczynając od wyłożenia dna szklanek nasączonymi kawą biszkoptami.
Smacznego!