Dzisiaj wpadam do Was z szalenie prostym przepisem, który możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego co macie aktualnie w lodówce. Podstawą sałatki na ciepło jest dla mnie kasza, możecie wybrać Waszą ulubioną. Ja, często wybieram kaszę jaglaną lub pęczak. Kolejnym ważnym elementem dania, jest dobrze przyprawiony, aromatyczny kalafior. Kiedy pierwszy raz spróbujecie tak przygotowanego kalafiora, obiecuję nie będzie odwrotu 🙂 Trzeci istoty składnik to sezamowy dressing z tahini, który stanowi idealny dodatek do sałatek. Poniżej znajdziecie przepis na porcję dla dwóch osób. To co do dzieła!
Gotujemy kaszę według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, następnie umieszczamy warzywo w naczyniu żaroodpornym i posypujemy przyprawami ( słodka papryka, wędzona papryka, płatki drożdżowe, czosnek, sól, pieprz), polewamy olejem i mieszkamy tak aby przyprawy oblepiły dokładnie kalafior. Nastawiamy piekarnik na 180C. Kalafior pieczemy około 20 min, w zależności od tego czy lubicie warzywo mniej lub bardziej al dente. W międzyczasie myjemy sałatę/ kapustę kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Dressing z tahini powstaje poprzez połączenie wszystkich jego składników. Jeśli konsystencja dressingu wyda się Wam za gęsta, dodajcie odrobinę wody, tak aby uzyskać sos był lekko lejący i z łatwością mógł oblepić wszystkie składniki sałatki. Pamiętajcie, o przeciśnięciu czosnku przez praskę, przed jego dodaniem do dressingu.
Na sam koniec mieszkamy wszystkie składniki sałatki, posypujemy szczypiorkiem, orzechami lub ulubionymi kiełkami, polewamy dressingiem i gotowe. Smacznego!