Nesquik

Kiedy piękę to cudo, zapach wanilii i czekolady unosi się w całym mieszkaniu.
Regularnie podkradanie ze spiżarki i wyjadane przez dzieciaki z mlekiem
lub bez.
Świetna alternatywa dla szybkich płatków śniadaniowych – zdrowy niesquik! Chętnym z przyjemnością wyślę przepis

Składniki:

1. 1 szklanka wiórków kokosowych,

2. 1 szklanka ekspandowanej komosy ryżowej (można ją zastąpić większą ilością ekspandowanej kaszy gryczanej czy ekspandowanego ryżu),

3. 1 szklanka ekspandowanego ryżu,

4. 1 szklanka ekspandowanej kaszy gryczanej.

5. ½ szklanki syropu klonowego,

6. 3 łyżki kako, najlepiej niesłodzonego,

7. 1 łyżka ekstraktu z wanilii,

8. 1 łyżka oleju kokosowego,

9. ¼ szklanki wody.2

Przygotowanie:

Nagrzewam piekarnik do 200 stopni C. Wrzucam wszystkie suche składniki do dużej miski i mieszam. Kolejno dodaje pozostałe mokre składniki, mieszam wszystko razem. Powstała masa powinna być lepka. Jeśli wydaje się być zbyt sucha, dodaję odrobinę więcej wody i syropu klonowego. Układam powstałą masę na blaszce do pieczenia, wyłożonej wcześniej papierem, aby masa nie przywarła. Czas pieczenia wynosi od 5 do 10 min. W międzyczasie pieczenia mieszam składniki, aby równomiernie się upiekły.3

Tak upieczona granola świetnie nadaje się jako płatki śniadaniowe czy przekąska. Często podaje je w śniadaniówce córce do szkoły

?

Granola najlepiej smakuje przez pierwsze 3 dni, więc nie przesadzajcie z ilością. Lepiej dopiec żeby była zawsze świeża. Nesquik przechowujemy w szczelnie zamkniętym opakowaniu.Koniec rozmowy na czacieWpisz wiadomość…

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Średnia ocena 0

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials