

Kiedy piękę to cudo, zapach wanilii i czekolady unosi się w całym mieszkaniu.
Regularnie podkradanie ze spiżarki i wyjadane przez dzieciaki z mlekiem
lub bez.
Świetna alternatywa dla szybkich płatków śniadaniowych – zdrowy niesquik! Chętnym z przyjemnością wyślę przepis
1. 1 szklanka wiórków kokosowych,
2. 1 szklanka ekspandowanej komosy ryżowej (można ją zastąpić większą ilością ekspandowanej kaszy gryczanej czy ekspandowanego ryżu),
3. 1 szklanka ekspandowanego ryżu,
4. 1 szklanka ekspandowanej kaszy gryczanej.
5. ½ szklanki syropu klonowego,
6. 3 łyżki kako, najlepiej niesłodzonego,
7. 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
8. 1 łyżka oleju kokosowego,
9. ¼ szklanki wody.2
Nagrzewam piekarnik do 200 stopni C. Wrzucam wszystkie suche składniki do dużej miski i mieszam. Kolejno dodaje pozostałe mokre składniki, mieszam wszystko razem. Powstała masa powinna być lepka. Jeśli wydaje się być zbyt sucha, dodaję odrobinę więcej wody i syropu klonowego. Układam powstałą masę na blaszce do pieczenia, wyłożonej wcześniej papierem, aby masa nie przywarła. Czas pieczenia wynosi od 5 do 10 min. W międzyczasie pieczenia mieszam składniki, aby równomiernie się upiekły.3
Tak upieczona granola świetnie nadaje się jako płatki śniadaniowe czy przekąska. Często podaje je w śniadaniówce córce do szkoły
Granola najlepiej smakuje przez pierwsze 3 dni, więc nie przesadzajcie z ilością. Lepiej dopiec żeby była zawsze świeża. Nesquik przechowujemy w szczelnie zamkniętym opakowaniu.Koniec rozmowy na czacieWpisz wiadomość…